sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Refrigerator-effect

Huoh. Koin tänään taas "jääkaappi-ilmiön" kun etsin kiinnostavia blogeja luettavaksi tai edes selailtavaksi.

Uskoisin että useammat teistä tietävät mitä tarkoitan kyseisellä ilmiöllä, mutta avaan sitä nyt varmuuden vuoksi: Syvällä alitajunnassani tiedän että kun käyn jääkaapilla viiden minuutin välein niin ei sinne vain yksinkertaisesti ole ilmestynyt uutta syötävää. Silti siellä tulee rampattua toivoen ihmettä. 

Sama tuli siis nähtyä tänään kun etsin (hölmönä) luetuimpia ja suosituimpia blogeja. Tiesin että vastaan tulee kaikella todennäköisyydellä kymmeniä, ellei satoja, muotiblogeja joissa jauhetaan samaa vanhaa sontaa: "Black friday teemanen black weekend oli oiva hetki uusia vaatekaappini sisältöä...", "Ostin tänään kauan etsimäni neuleen...", "Päätin lähestyvän talven merkeissä kokeilla uutta talvivaate kokoonpanoani jonka ostin viime viikolla...", "Takkini on Calvin Kleinin, huivini Laura Asheyltä ja laukkuni Guccin uutta syysmallistoa..." jne. (En tiedä tarkkoja muotimaailman termejä joten suotta anteeksi tekstini sujumattomuuden). Minun on vain yksinkertaisesti vaikea ymmärtää miksi ihmeessä suosituimpia ovat persoonattoman porvarisävytteiset vaatehelvettiblogit. Mikä siinä on hienoa lukea toisten materiaaliin tuhlaamista rahoista ja siitä kuinka vaatehuone on aivan täynnä, mutta jotenkin on aina vain pakko ostaa lisää koska "vaatteita ja asusteita ei voi koskaan olla liikaa!". 

Aina näissä tilanteissa koen että on erittäin tärkeää näyttää ympärilläni oleville ihmisille että raha ei ole tärkeintä. Melkein kaikki omat vaatteeni ovat saatuja tai "kierrätettyjä", enkä ole melkein ikinä kuullut keltään kuinka vaatteeni eivät sovi minulle tai mitään muuta vastaavaa. Toisaalta se voi johtua siitä että ihmiset ovat kohteliaita, mutta niinkin on hyvä. Jokaikinen meikki tai meikkausväline joka minulta löytyy on halvin mahdollinen tai sellainen jota käytän niin pitkään että useat olisivat ostaneet jo kaksi uutta sillä välillä. En koe olevani yhtään parempi ihminen kuin muut, koska toimin näin osakseen siksi että minulla ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa mitään kallista tai uutta, mutta iso-osa minusta on kuitenkin sitä mieltä että maailmassa on niin paljon turhaa materiaalia ja että parempi on kierrättää jo olemassa olevasta sitä mitä pystyy, ja luoda oma tyylinsä sillä.
Se tuntuu minusta melkein surulliselta että suurimpia ja suosituimpia tämän hetken aiheita ovat: rahaa pitää löytyä, kaiken pitää olla uusinta uutta ja parasta laatuaan.


Tähän loppuun en osaa sanoo muuta kuin että... 
Äh, taidanpa mennä jääkaapille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti