sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Syömisen helppous ja tappamisen vaikeus

Moikka kaikki!Olen tähän mennessä postaillut pääosin meikeistä ja hiuksista yms. tyyleihin liittyvistä asioista, mutta minulla on yksi muukin asia joka merkitsee minulle tätä nykyä suuresti. Nimittäin vegaanius. 
Olen itse sitä sukupolvea joka on aina tiedostanut kasvissyöjien ja vegaanien olemassaolon, mutta oman perheen sisällä ja lähipiirissä ravinto on painottunut lihaan. Ennen en koskenut kasvisruokaan pitkällä tikullakaan, koska ainoa kokemukseni oli kouluruokalan maustamatomat kasvislihapullat ja jokin litkukeitto. Vähän aikaa sitten olen kuitenkin siirtynyt "nollasta sataan", eli pääosin lihapainotteisesta sekasyöjästä vegaaniuteen. Yksin tämä elämänmuutos olisi varmasti ollut hankalaa, mutta hyvillä informaatiolähteillä (olen liittänyt tähän kirjoitukseen juuri näitä linkkejä) ja lähipiirin hyvällä vastaanotolla se sujui yllättävän mutkattomasti.

Tästä linkistä voitte tilata ilmaisen aloittelevan kasvissyöjän info- ja reseptipaketin. Sen tilaaminen ei sido teitä mihinkään:
http://www.oikeuttaelaimille.net/kasvissyonti/tilaa-kasvissyojan-infopaketti

Ja heille jotka kokevat että kasvis- tai vegaanivalion kokeilu voi olla raskasta sovittaa oman elämän kiireiden ohelle on olemassa Vegaanihaaste josta saa kaiken avun ja informaation jotta kuukausi erilaisella ruokavaliolla sujuisi mutkattomasti:
http://www.vegaanihaaste.net
Veeganihaasteen ovat ottaneet esimerkiksi nämä julkisuudesta tutut henkilöt: Riku Nieminen, Essi Hellén, Paleface, Katariina Souri, Laura Gustafsson, Maria Veitola, Aleksi Pahkala, Paavo Arhinmäki, Samuli Putro, Satu Silvo, Olavi Uusivirta ja moni muu.Olen 22 vuotta täyttävä Vantaalainen nuori jota on monen ihmisen mukaan kuvailtu eläinrakkaaksi. Sellainen minä tosiaan olen, en osaa sanoa yhtäkään eläintä mitä inhoaisin. Tietenkin löytyy näitä vähemmän lemppareita, mutta tiedätte mitä tarkoitan.
Olen aina kokenut olevani todella tekopyhä. Rakastan eläimiä, mutta söin silti lihaa. Toisaalta puolustan "tekopyhyyttäni" sillä, että minut on kasvatettu sekasyöjäksi ja en vain yksinkertaisesti tiennyt mitään oikeastaan mistään mitä tapahtuu ennen tuotteiden päätymistä kauppaan. 
Ajattelin niinkuin varmasti moni muukin; meidän tulee syödä eläimiä etteivät ne liikakansoita maita, maitoa tulee juoda että lehmät pääsevät siitä tuskasta että kantavat utareissa turhaan maitoa, kananmunat voidaan hyvissä mielin kerätä koska kanat munivat ilman hedelmöitystä eikä niistä tipuja tulisi kuitenkaan jne... kuulostaako tutulta?
Jos edes yksi edellä mainituista ajatuksista iski yhteen sinun ajatustesi kanssa, pyydän että jatkat lukemista. En aio postailla tähän kärsivien eläinten kuvia, vaan kertoa jokusen minut itseni yllättäneen faktan, jonka saa myös tietoonsa tilaamalla Oikeutta Eläimille yhdistyksen ilmaisen infopaketin jossei jaksa minun höpinöitä lueskella. :)


● Monesti kuulee väitteitä että ihmiset ovat lihansyöjiä: "olemme ravintoketjun huipulla". Tämä ei ole totta. Ihmiset ovat sekasyöjiä, me tarvitsemme myös kasvisruokaa pysyäksemme terveinä ja voimissamme. Pelkällä liharuokavaliolla selviämme kyllä, mutta emme terveenä. Esimerkkinä: leijonat ovat lihansyöjiä (eivät tarvitse ollenkaan kasvisperäistä ruokaa), porot ja lehmät ovat kasvissyöjiä (sekä märehtijöitä), ihmiset ovat sekasyöjiä. Yllätyin kun huomasin ettei niitä ala-asteelta tuttuja lautasmalleja ja ruokapyramidejä ole turhaan keksitty. Ajatus ei olekkaan että syökää vähemmän herkkuja jotta pysytte kunnossa, vaan syökää monipuolisesti jotta pysytte terveenä.

● "Eläimet eivät ole samantasoisia kuin ihmiset".
Joku voisi sanoa niinkin kärjistyneesti että sehän on päivänselvää että ihmisissä ja muissa eläimissä on selkeä ero. Sitä on turha edes ruveta kumoamaan, mutta onko se koko totuus? Päivänselvää on myös se että ei todellakaan, siihen sisältyy paljon muuta. Päätin kuitenkin ottaa tähän "väitteeseen" ja siihen vastaaviin faktoihin erilaisen lähestymistavan. Alla on linkkejä jotka tuovat esiin tuon väitteen
epäloogisuuden.

●Tiesittekö että lehmän on tultava raskaaksi jotta sen maito riittää tässä mittakaavassa myytäväksi? Minä en tiennyt, en alkuunkaan.
Pystytte varmasti jo kuvitella mikä sen hinta on että saamme lehmän raskauden tuottaman maidon itsellemme. 
Maidon tuotanto tiivistettynä: lehmä keinohedelmöitetaan mahdollisimman nopeasti edellisen raskauden jälkeen. Lehmä synnyttää vasikan. Vasikka otetaan vuorokauden sisällä pois emoltaan, joko naaraana äitinsä tavoin synnytys- ja maidontuotanto kierteeseen tai uroksena lihakasvattamoon lihoamaan. Vasikalle tarkoitettu maito lypsetään ja lähetetään käsittelyn jälkeen kaupanhyllylle, ja kierre alkaa taas kunnes lehmä ei jaksa/ole kykenevä enään vasikoimaan ja tuottamaan maitoa. Sitten se päätyy teurastamoon.
Infolinkki: 
http://www.oikeuttaelaimille.net/tuotantoelaimet/nauta-tuotantoelaimena


°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Tähän kohtaan laitan linkin lyhyestä dokumentista joka oli itselleni suuri käännekohta siirtyessäni sekasyöjästä vegaaniksi. Dokumentti kuvaa puolueettomasti sikojen ja kanojen elämää karsinasta kauppaan. Kuvausryhmä on seurannut sivusta kameran kanssa Suomen tehotuotannon etenemistä puuttumatta tuotannon kulkuun. Video on interaktiivinen dokumentti, eli katsoja saa itse päättää sen etenemistavan.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/18/karsinasta-kauppaan
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


Sitten jokunen vegaaniuden positiivinen puoli!
Oikeutta eläimille-yhdistyksen mukaan jokainen vegaani säästää vuodessa keskimäärin 400 tuotantoeläimen hengen!
Vegaanius on huomattava tekijä ympäristöasioissa. Esimerksi eläinten tehotuotanto on syynä melkeen 20% ilmastonmuutosta aiheuttaviin kasvihuonepäästöihin, joka on enemmän kuin vastaavasti autojen päästöt!
Monipuolinen kasvisperäinen ruokavalio on jopa terveellisempi kuin vastaava eläin-ja kasvisruokavalio. Monet kasvisperäiset ruuat sisältävät jopa enemmän proteiineja kuin mitä liha voisi tarjota. Ruokiin ja juomiin on usein myös lisätty tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita. niiden vaikuttamatta ruoan ja/tai juoman loppumakuun.
Kaupoilla on nykyään todella monipuoliset tarjonnat vegaaneille ja kasvissyöjille. Kysynnän lisääntyessä myös valinta laajenee entisestään!
http://www.vegaanituotteet.net
Kanat ovat leimattu tyhmiksi olennoiksi, mutta ovat oikeasti hyvin tuntevia, itsetietoisia ja ajattelevat jonkin verran tulevaisuuteen siinä missä ihmisetkin.
Siat ovat jopa viisaampia kuin koirat tai vähintään yhtä viisaita. Ne myös tuntevat, kiintyvät, oppivat, näkevät unia ja paljon muuta! 
Vegaaniudella ja eläinten oikeuksia kunnioittamalla säästätte tuotantoeläimet surulta, fyysisiltä ja psyykkisiltä kivuilta, stressiltä ja annatte niiden elää kokonaisen elämän. Sama koskee turkistarhojen ja koe-eläinten kohtaloja!
 Lisää positiivisuuksia löydätte erilaisilta vegaani- ja eläinoikeuksia puolustavilta sivuilta. Olisin kiinnostunut kuulemaan myös lukijoiden positiivisia asioita vegaaniudesta!


http://www.kanatieto.fi/kanan-elamaa


En halua syyttää ketään yleisesti hyväksytyn tavan mukaan toimisesta, eläinperäisten tuotteiden syönti on ollut kulttuuriimme kuuluva tapa jo kauan. Ne jotka eläimistä välittävät eivät ehkä vain ole tienneet miten asiat oikeasti ovat. 
Ensimmäinen vegaaniseura perustettiin vasta 1913, mutta vegaanius on ollut oudoksuttua vielä pitkälle jopa 1990-luvulle asti. (Länsimaisen vegetarismin saapuminen)

Linkit ovat kuvissa!

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/pitsapohja

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/itamainen-salaatti

http://www.wheaty.com/fi/sortiment/pdv/

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/salaatti-ja-yrttioljy

http://gastropapu.blogspot.fi/2011/07/oluthuone-esplanadi.html

https://instagram.com/suzyforte/Toivon että te jotka olette jo ahkerasti jaksaneet käyttää aikaanne tämän postauksen parissa, pystyisitte antamaan tilaa uusille (ja vanhoille, mutta 100% kasvisperäisille) makuelämyksille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti