keskiviikko 5. elokuuta 2015

Miksi sosiaalisen median sivustoja on niin paljon?

Mä aattelin nyt repästä jotain kirjoitusta tänne, ku oon sen verran kauan (TAAS) ollut kipeenä ja muutenki mieliala maassa, etten jaksa ees meikkejä naamalle vetää tai tehdä hiuksille mitään. 
Kivat poikaystävälle ja parhaalle kaverille ku kattelee tälläst mursuu päiväst toiseen.

Anygays. Mielipide postaus, mahdollinen paskamyrskyn aihe. Steady as she goes. 


Mielestäni syy miksi on niin paljon erilaisia sivuja jonne voi tehdä oman sometilin, on siksi että postauksien pitäisi pysyä kastissaan. Huomaan aivan liian usein pyöritteleväni silmiä muiden ihmisten päivityksille tai niiden luonteelle. Ettäkö olisin itse täydellisyys, mutta kuitenkin onhan sitä vuosien aikana ryhdistäydytty. Samaa en ikävä kyllä usein todista ikäisteni tai edes vanhemman ikäluokan kohdalla.

Facebook, naamakirja, fabo, fb. Kaikenlaisilla nimillä se tunnetaan ja kaikenlaisilla tavoilla sitä käytetään. Annan Facebookille arvonimen: Kaikkien pahojen somemokien alku ja loppu.

Itse käytän sitä siihen että jaan itselleni tärkeitä asioita joissa on jotain hyötyä toivottavasti jollekkin. Niinkuin ilmoituksia karanneista lemmikeistä, tai jotain oleellista jonka haluan kaikkien ystävieni tietävän. "Olen muuttamassa". "Sain koulupaikan" "Perheeseemme tuli uusi jäsen" "Muutan toiselle puolelle maailmaa viideksi kuukaudeksi" "Ajattelin ryhtyä harrastamaan (jotain), olisiko ketään joka haluaisi aloittaa tämän harrastuksen kanssani?" yms. Sieltä näen myös tapahtumia ja juttelen ihmisten kanssa joita en ole kokenut tarpeelliseksi lisätä WhatsAppiin.
Tietenkin myös stalkkaan päivän aikana tulleet päivitykset, jos siellä nyt kerrankin olisi jotain joka antaisi facebookin selaukseen käytetylle ajalle merkityksen.

Lista asioista joita mielestäni _EI_ pitäisi facebookkiin laittaa. (Jotta te näihin asioihin syyllistyvät säästäisitte meidät kaikki turhalta vitutukselta.)
1. Liian henkilökohtaisia asioita.
Kaikkien tuttujen, puolituttujen ja jopa tuntemattomien ei tarvitse olla osallisena huomionkerjäykseen, jota näkyy esimerkiksi näissä muodoissa:
• Masennuspostauksilla. "Tahdon vain kuolla". Jos koet että sinun täytyy kailottaa tämä avunhuuto, voit samantien lähettää viestin jollekkin joka oikeasti välittää. Jos kerjäät sillä huomiota, up yours.
• Vihapäivitykset. "Haista paska ja häivy mun elämästä". "Sinä _nimeltämainitsematon_ tyyppi voit haistaa paskan. Poista mut kavereistas vaik heti".
2. Rakkauselämän ylä- ja alamäkiä. Ketään ei kiinnosta "I feel so alone", "Et varmaan huomaa mua koskaan", "Miks sä et tykkää musta" -päivitykset.
Voisin kuvitella että tuollaisen julkisen painostuksen kohteena olemisen takia, tuskin kiinnostaa sitä ihastuksen kohdettakaan. Tähän rakkauselämä kategoriaan kuuluu myös päivitykset munakoisojen ja piirakoiden seikkailuista,  sekä "Hyvää 2kk päivää rakas".
3. "Miksi tää meni taas näin" - postaus ja kun joku viimein kysyy mikä on hätänä, henkilö vastaa. "Ei mitään" tai "En halua puhua siitä". Tai vaikkapa molemmat.
4. Lässytys arkielämän kuulumisista ja turha julkisen kuvan kiillotus. "Juodaan rakkaan kanssa iltakaakaot hyvän elokuvan ääressä. Ihan parasta. #lifeisgood". "Nyt mies tuli toistä ja on ruoka laitettu uuniin tunnin päästä sitten syödään" "No nyt on mahat täynnä ja sitten sauna lämpiämään ennen sänkyyn menoa. Hyvää yötä kaikki!".
5. Liian paljon kuvia pitkin päiviä. Vauvoja, autoja. lemmikkejä, kuvaussessioita, ruokia, selfieitä jne. Poikkeuksena tälle on se jos on itse asialle omistettu sivu.
6. Ja vaikka kuinka paljon muuta joita en edes jaksa luetella.

Mielestäni facebook kuuluisi olla sitä mihin se on tarkoitettukkin. Kuulumisten vaihtoon. Tärkeiden päivitysten tekemiseen joihin voi liittää satunnaisesti kuvankin, siihen että löytää tietoa eri yrityksistä, ihmisistä, tapahtumista yms.

Henkilökohtaiset asiat kuuluvat, ylläri ylläri, henk. koht. piiriin. Jos on jotain asiaa josta haluat avautua on olemassa puhelin, sillä voit soittaa ja lähettää viestejä lähimmäisillesi. Nykyään voit jopa ladata erilaisia viesti- ja keskustelupalveluita joissa puhua. Esim. WhatsApp, FB Messenger, Line, KIK yms. Ei ole vaikeaa erotella mikä kuuluu minnekkin. Örvelsit jonkun kanssa ja on ihan super noloja juttuja ja kuvia, yksityinen asia. Olet muuttamassa ja haluat ilmoittaa sen kaikille ystävillesi, tutuille ja perheenjäsenille, Facebook. Lapsesi puklasi parhaalle mekollesi, yksityinen jne. Ei vaikeaa.

Instagram, IG, insta. Sitä miltä se näyttääkin. Kuvien postailua, sinne menevät ne diipadaapa kuvat joilla posse raiskaa Facebookin seinää.

Twitter. Tämä on se jonne voit enemmän ja vähemmän hyvän maun rajoissa postailla kaikenlaisia aivopieruja tai vaikka elämänviisauksia joilla muuten vuoraisit fb kavereidesi seinän. Juuri näitä "Nyt on syöty hyvin! Eiku sauna lämpiämään" tai vaikka niitä "Elämä on aivan perseestä"-päivityksiä.

Blogeja en analysoi sen enempää, koska ne voi olla melkein mihin tarkoitusperään tahansa.

Sivuja on paljon muitakin, mutta tässä on tälläiset yleissivistykselliset joihin voitte tästä eteenpäin jaotella omat luomuksenne.


PS. Olen aina välillä miettinyt miksi sivuilla on ikärajat esim ei alle kolmetoistavuotiaille tai 12 vuotiaille vanhemman luvalla. Ainakin mielestäni joissain on?
Syy on varmaankin siinä, että some yrittää suojella sinua itsesi nolaamiselta ennenkuin olet siinä iässä että pystyt ensin miettimään mitä postaat nettiin eikä toistepäin.

Kommentoikaa toki omia mielipiteitänne mistä vain tähän asiaan liittyvästä. :) Samaa mieltä vai ei? Mitä ärsyttävää teidän näkemältä seinältänne löytyy? Mitä ja mihin itse käytätte sometilejä?..
Kuulostinpa tämä postaus vihamieliseltä, olen yleensä niin neutraali. Haha. 
Ei ollut tarkoitus. :D Poistun nyt putsaamaan kissojen hiekkalaatikoita ja vetämään pään täyteen Bafucinilla ja Nasolinillä.


XOXO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti