keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Tee päätös niillä tiedoilla jotka sinulle on tarjolla.

Tämä haaste on niille jotka ovat valmiita avaamaan silmänsä ja valmiita kokeilemaan ravistaa omaa ajattelumalliaan. 
Lukeminen ei vaadi konkreettista osallistumista. Tärkeintä on se että tämä herättää ajatuksia. :)


Jos mieleenne tulee jotain lisättävää tälle listalle, tai päteviä argumentteja eläinperäisten tuotteiden syönnille, niin laittakaa kommentteihin tai lähettäkää sähköpostia osoitteeseen suzyforte@outlook.com


Postauksen pääidea on siinä että minä listaan tähän asioita suomeksi jotka tulivat minulle vastaan opetusvideosta ja lisään sinne sekaan myös muista lähteistä tulleita tietoja.


Videon nimi on
101 reasons to go vegan eli 101 syytä ryhtyä vegaaniksi.


(PS. Hämmästyin itsekin kuinka hyvin hän puhui asiasta.)


Jos ymmärrät hyvin englanninkieltä pyydän sinua katsomaan tuon videon tämän tekstin lukemisen sijaan. Tämä postaus on niille jotka haluavat suomenkielisen käännöksen esityksen pääargumenteista. Oma lähestymiseni ei ole yhtä hyvin artikuloitu ja yhtä neutraali koska olen vasta aloitteleva kirjoittelija. Joten kaikinpuolin toivon teidän katsovan kyseisen videon! :)
Videossa ei esitetä raakaa materiaalia kuin 3min verran ja siitä varoitetaan etukäteen.
.

Ne jotka eivät edes suostu uppiniskaisuudesta katsomaan videota tai lukemaan, leimaan suoraan itsekkäiksi ja ahdaskatseisiksi ihmisiksi jotka eivät ole kykeneviä ottamaan uutta tietoa/ajatusmallia vastaan. Ilkeästi sanottu, mutta se on totuus.

Arvostan heitä jotka pystyvät laittamaan omat tunteet sivuun ja vastaanottamaan erilaista informaatiota kuin mihin on totuttu.
Eli... Valitsetteko punaisen vai sinisen pillerin? (Matrix vertaus).
Aloitetaan.

- Eläin ei halua kuolla.
Eläin voisi elää tietyn iän verran niinkuin mekin (vaihdellen lajikohtaisesti) mutta sen elämä katkaistaan reippaasti alle kahteen vuoteen tuotantoketjussa. Eläin haluaa elää onnellisen elämän siinä missä mekin. Miksi sillä, tai hänellä, ei ole samanlaista oikeutta elää?

No joku voi kirjoittaa argumentiksi puhumisen, koska eläin ei puhu niinkuin me.
Heillä on kehonkieli siinä missä ihmisilläkin. Jos suomalaisryhmän eteen tuotaisiin tanskalainen ja kukaan ei ymmärtäisi hänen puhettaan. Heitetäänkö hänet suoraan teurasjonoon? Ei. Miksi? Koska se on väärin. Tanskalainen on elävä olento siinä missä suomalaisetkin. Näin mustavalkoisesti väännettynä.

Eläin ei ole aivoiltaan saman tasoinen kuin ihminen.
Se on totta, meillä on eroavaisuuksia. Toisaalta niin on ihmisissäkin. Jos joku sairastaa parkisonin tautia, on kehitysvammainen, dementikko tai kärsii jostain aivoihin vaikuttavasta sairaudesta. Heitetäänkö se henkilö pimeään huoneeseen kidutettavaksi ja odottamaan kuolemaa koska hän ei ole samanlailla "terävä" kuin me muut. En usko. Voitte tietenkin väittää vastaan niinkuin jokaisessa kohdassa.
Eläimellä on pääosin samanlainen elimistö kuin ihmiselläkin, sillä on myös hermoradat, tumakkeet, aistit, impulssit ja jopa tietoisuus. Tietoisuuteen tarvitaan tutkijoiden mukaan vain muutama tuhat neuroni (joka löytyy jopa kanalta). Pelkästään sukkulamadolla on 
300 neuronia aivoissaan. Vastasyntyneellä lapsella on n. 2500. Jos käsitteet eivät kolisuta kelloja, voitte tutkia niitä itse.
Eläin tuntee kaiken siinä missä mekin, miksi sitä saa siis satuttaa vaikka ei tarvitsisi?- Kulttuuri on altistanut meidät tälle sairaalle ajattelutavalle. 
Siksi joissain maissa jokin joka meillä on oksettavaa on normaalia. Esimerkiksi koirien ja kissojen syönti, joka tuntuu tuottavan monessa inhottavia tuntemuksia. Tutkitaan hieman väitteitä joita meille on syötetty pienestä pitäen.

"Sinun tulee juoda maitoa että luut pysyvät vahvoina". Eikä vain mitä tahansa maitoa, vaan juuri lehmän maitoa. Tämä onkin kaikessa sairaudessaan hauska juttu. Niin hauska etten tiedä mistä aloittaisin.

Miten maitoa kehittyy maitorauhasiin? Siten että tullaan raskaaksi. 
Lehmä ei ole maaginen eläin joka osaa taikoa maitoa vastoin muita nisäkkäitä. Ehkä jossain piirretyssä, mutta ei oikeassa elämässä. Nisäkäs se on niinkuin muutkin. Miksi kukaan nisäkäs juo maitoa? Siksi kun se syntyy ja emo imettää sitä. No miksi jossain kohtaa maidon juominen loppuu? Koska vauvan/lapsen keho aikuistuu eikä se tarvitse sitä enään vaan vaihtaa kiinteään ruokaan ja juo siitä eteenpäin vettä. Loogista. Mekin olemme eläimiä, nisäkkäitä. Viime tarkastuksen jalkeen emme ole jumalia Olympos vuorella tai muuta vastaavaa.

Usein puhutaan siitä että laktoosi-intolerantikot ovat sairaita siksi etteivät he pysty pilkkomaan laktoosia eli maitosokeria joka on nisäkkäiden tuottamassa maidossa esiintyvä hiilihydraatti. Siksi laktoosi-intolerantikot saavat maitotuotteista (juusto, jäätelö, jugurtti, maito jne.) oireita.
No mitä ajattelette siitä jos kirjoitan että laktoosi-intolerantikot ovat oikeasti niitä "normaaleja".
He eivät ole poikkeus, enemmänkin sääntö. Koko maailman väestöstä tutkitusti 75% ihmisistä on laktoosi-intolerantikoita. Kertooko se mitään?Miksi maitoa pitää muuttaa jotta se olisi sopivaa ihmisille? Siksi että se ei ole sopivaa ihmisille. Et ole enään vauva, maito ei kuulu ruokavalioosi. Siksi keho lopettaa sen sisältäven aineiden pilkkomisen. Siksi sinulla on ilmavaivoja, ripulia, pahoinvointia, outoja kipuja jne. Et ole enään vauva.
Miksi maito on sitten niin kauhean hyvää? "Lehmän beetakaseiini B-CM-7 on noin tuhat kertaa voimakkaampi narkoottinen aine kuin äidinmaidon beetakaseiiniproteiini. B-CM-7 on voimakas oksidantti ja toimii ihmisessä morfiinin tavoin." Juomamme maito sisältää tätä ainetta joka tuottaa kehossamme hyvää oloa morfiinin tavoin. Maidon tuottajat vievät kuluttajia kuusi nolla ja se melkein naurattaa kuinka tyhmiä ja sokeita ihmiset ovat. Kuinka sokea ja tyhmä itsekin olin.

Tietenkin, maitoa on myös opittu juomaan siitä asti kun ei edes itse vielä muista tehneensä päätöksiä. Ihan sama juttu kuin se miksi jonkin kulttuurin ruuat ovat hyviä sen kulttuurin omaaville muttei meille. Miksi kiinalainen välttämättä arvosta ruisleivän tai lakritsin makua niinkuin me. Yksinkertaista. Siitä on turha vääntää yhtään monimutkaisempaa.

Kerron kuitenkin vielä yhden pienen asian joka toivottavasti herättää joitain ajatuksia. Tietääkö kukaan sairaudesta kilpirauhaisenvajaatoiminta? Idea on siinä että kilpirauhashormonin eli tyroksiinin tuotto on liian vähäistä ja kilpirauhasta stimuloiva hormooni nousee koska se yrittää saada kilpirauhasen tuottamaan enemmän. Aiheuttaen tyreotropiinin heittelemisen yläkantissa.
Ihmisen luissa on kalsiumia jo valmiiksi. Me tarvitsemme elämämme aikana lisää kalsiumia, mutta tietynlaista (jota saadaan kasviperäisistä tuotteista). Toisen nisäkkään maidon juominen ja sitä kautta saatu kalsium ei sovi meille alkuunkaan ja väärän kalsiumin liikasaanilla oma luumme vapauttaa oikeaa jo valmista kalsiumia yrittäessään korjata puutostilan. Tämä on suoraan noidankehä.


Terveysarvot.
Miksi juomme maitoa - jotta luut vahvistuvat.
Tilastojen mukaan maidon juonti on suurinta
Yhdysvalloissa
Englannissa
Ruotsissa
Suomessa
Tilastot kertovat myös että osteoporoosi (luukatosairaus eli luunheikentyminen) ovat yleisimpiä näissä maissa.
Yhdysvallat
Englanti
Ruotsi
Suomi
Sen voi yrittää selittää sattumalla, mutta se ei muuta tilastoja.


- Yksi parhaista vasta-argumenteista joita kuulen on se että olemme ravintoketjun huipulla.
Olemme lihansyöjiä ja jos emme muka ole lihansyöjiä niin miksi meillä on kulmahampaat. Naurattaa niin että melkein itkettää. Pyydän kovasti anteeksi joitain tapoja joilla kirjoitan, tarkoitukseni ei ole piikitellä. Haluan vain jotenkin kuvastaa tunnetilaa jonka koen koska tämä ei ole videomuodossa.
Katso "kulmahampaitasi" ja vertaa niitä vaikka kissasi tai koirasi kulmahampaisiin. Jos tuon sinulle porsaan nenän eteen niin raateletko sen kynsilläsi ja paloittelet hampaillasi että saat nieltyä sen nyrkin kokoisina palasina.Tästä päästäänkin seuraavaan. Vertaa ylläolevassa kuvassa olevia ihmisen hampaita ja kissaeläimen hampaisiin.
Miksi luulet että niitä on ihmisellä noin paljon ja melko tasaisesti? Koska ne on tarkoitettu jauhamiseen. Aivan niinkuin kasvissyöjillä. Emme me syö kimpaleina ruokaa. Toisto on yksi tärkemmistä asioista oppimisen kannalta. Kysynkin siksi: Miksi tarvitsemme haarukoita ja veitsiä paloittelemiseen ja kokkausta lihan murentamiseksi yms. jos olemme lihansyöjiä? Aivan. Koska emme ole. Me olemme kasvissyöjiä. "Ikävä" totuus.

Seuraava osio. Ihmisen(kasvissyöjän) ja lihansyöjän vartalon eroavaisuus.
Ruuan matka sisäelimistössä suusta ulostuloreikään on noin kuutisen metriä pitkä reissu karkeasti sanottuna. Oikeasti tilaahan on esimerkiksi ohutsuolessa 200-300 neliömetrin verran. Lihansyöjillä sama matka on pituudeltaan nelisen metriä. Miksi? Noh, siksi että ihan sama onko se pekoni jonka laitat suuhun vai ei, mutta kun se pääsee elimistöön se on mädäntyvää bakteerikantaista lihaa, joka on periaatteessa sama asia kuin söisit lihan raakana. Lihansyöjien elimistö on lyhyydessään ja sulatuksessaan tarkoitettu tälläiseen ruokavalioon. Meillä ei.
Miksi syömme lihaa - jotta saamme proteiinia.
Siitä päästäänkin käsittelemään aiheita syöpä, verenpainetaudit, sydänsairaudet ja sydänkohtaukset. Taitavat olla aika monessa maassa se suuri kolmikko joka lahtaa porukkaa. Tiesittekö että esimerkiksi Yhdysvalloissa 65% kaikista sairauksista on ruokavaliosta johtuvia. Tämähän ei tietenkään vakuuta teitä asian yhtäläisyydestä.
Ajatellaan näin. Mikä on yksi massiivisimmista ja suurimmista nisäkkäistä maan pinnalla. Norsu. Mitä norsu oikein syö? Minun ei tarvitse varmaankaan edes vastata jos olette pysyneet yhtään mukana. Norsun elinikä voi olla jopa 70 vuotta. Mutta kasviksilla ei ole varmaankaan mitään tekemistä asian kanssa, se on vain maaginen speciaali olento joka sattuu olemaan samaan aikaan lihaksikas, kestävä, pitkäikäinen ja kappasvain, kasvinsyöjä.
Tässä kohtaa voimmekin keskittyä proteiiniin. Voi äh ja huoh ja puh kun en edes jaksaisi väitellä tästä aina. No mutta kai se on pakko vääntää rautalangasta.
Lihaa syödään koska siitä saa proteiinia. Kyllä vain, mitäs muuta siitä saadaan. Kolesteroliarvot kattoon rasvoilla ja muilla eläinperäisillä aineilla joille ei ole tilaa kehossamme. Lihan ajatellaan olevan vaikuttavana tekijänä ainoastaan lihasten kasvuun. Ikävä kyllä niin ei ole, liika proteiinin aka lihan syönti aiheuttaa liikalihavuutta, koska se sisältää epäterveellisiä rasvoja. Liha nostattaa myös kolesteroliarvoja, aiheuttaa verenpaineenmuutoksia, sydänsairauksia ja jopa syöpää.

Okei mihin siirrymmekään seuraavaksi. Voi kun näitä juttuja on niin paljon että sormet meinaa puutua...
Miten olisi kala? Omega3 lähteemme, eläin joka ihmeellisella tavalla ei tunne kipua ja sitä ei satu vaikka sen silmän lävistäisi koukulla tai grillaisi elävältä. Siistiä. Gimme some of that.Pieni visa. Mitä yhteistä on kalalla ja vanhanaikaisella kuumemittarilla? Elohopea. No mitä elohopeasta sanotaan? Ei saisi syödä. Miksi esimerkiksi raskaana olevilta naisilta kielletään kalatuotteiden syönti? Sisältää elohopeaa ja siinä ei ole vain yhden ihmisen vaan kahden ihmisen henki vaarassa. Hurjaa. Miksi yksilö ei siis ole yhtä tärkeä kuin raskaana oleva nainen? En tiedä, mielestäni jokaiselle meistä tulisi kertoa että: "Hei, ennenkuin syöt tuon kalan. Muista että siinä on elohopeaa ja se on todella haitallista kehollesi. Et todennäköisesti kuole samantien mutta kehosi kärsii. Sinulla ilmenee luultavasti vatsakipuja, päänsärkyjä, huonovointisuutta yms.". Joissain enemmän, joissain ei juuri ollenkaan. Mutta ei sitä taida kukaan testata ennen ruuan laittoa tai ostoa.
- Puhutaanpa nyt kasviperäisistä tuotteista. 
Olen siis itse ollut periaatteessa täyspäiväinen "lihansyöjä" ennen elämänmuutostani. En ikinä syönyt kasvipohjaisia ruokia, salaattia ei ollut tarjolla ja ainut edes kasviksiin viittaava ruoka oli ranskalaiset ja leipä. Minulle siis vegaanisen ruokavalion ottaminen oli täysmuutos. Ei mahdottomuus, vain muutos joka vaati totuttelua uuteen. En ole mitenkään erityisen vahva ja kykenevä ihminen, elämänmuutos ei vaadi supervoimia, superinhimillisiä taitoa, magiaa, rukoilua jumalalta. Se vain merkitsi sitä että seuraavan kerran kun menin kauppaan niin ostin Floran tummansinisen margariinin, ostin laktoosittoman maidon tilalle riisimaitoa, Violifen juustoa, normaalien nugettien tilalle Hälsans Kökin soijanugetteja tai soijanakkeja. Kasviksia, hedelmiä ja vaikka toffee caramel soijajäätelöä. Sellaista.

Välifakta. :) Hieman hinnoista ja ravintoarvoista.
Yhdellä paketilla soijarouhetta (hieman yli 3 euroa) saan tehtyä saman verran "jauhelihaa" kuin että ostaisin 4-5 pakettia nautasikaa hintaan 15e tai vastaavaa. Soijarouhe ei siis ole kovin kallista ja se kestää pitkään. Kasviperäiset maidot ovat samanhintaisia kuin laktoosittomat maidot ja nekin kestävät avaamattomana ainakin vuoden ja avattuna saman verran kuin lehmänmaito.

Kasvipohjaisella maidolla ja lehmänmaidolla on joitakin eroavaisuuksia ja ne tulevat tässä:
Kasvipohjainen maito muistuttaa maultaan lähemmäs hylamaitoa, eli vaatii ehkä siltä osalta totuttelua. Ravintoarvoissa erot ovat suurimmat näissä:
Kasvipohjainen maito 1 annos
150mg kalsiumia
kuituia
ei kolesterolia

Lehmästä saatu maito 1 annos:
150mg kalsiumia
kolesterolia
ei kuituaSitten yksi uusimmista joka on mielestäni melkein yhtä huippu kuin heitto kuin: "Jos joutuisit sian kanssa autiolle saarelle niin söisitkö sen". Syy miksi tuo heitto on niin hauska koska sekasyöjät (omien sanojensa mukaan lihansyöjät) laittavat vegaanit aina autiolle saarelle sian kanssa ettei heillä olisi enään vaihtoehtoja kuin syödä sikaa. No hei, me ei olla autiolla saarella ja meillä on satoja eri vaihtoehtoja kuin syödä se sika. Mikä on sinun selityksesi?


-Kasvit tuntevat kun niitä syödään. Eli vegaanien mielestä ei voida syödä enään mitään. Argh, en tiedä nauraakko vai itkeä. Eniten tekisi mieli kysyä että miten tätä asiaa sanovat ihmiset on päässy pois peruskoulusta kun he ajattelevat yhtä yksinkertaisesti kuin kasvava lapsi.

Kasvilla ei ole hermoratoja, kasvilla ei ole aivoja, kasvilla ei ole tumakkeita, kasvilla ei ole monia asioita joita eläinkunnasta löytyy. Siksi kasveja kutsutaan eliöiksi. Tällä hetkellä tieteemme on todistanut että kasvit huomaavat kun niihin kosketaan. Tiede on myös todistanut että eläimet eivät ainoastaan huomaa, ne kärsivät kivusta.
Yksi viisas ihminen elämässäni sanoo minulle useasti kun minun on vaikea tehdä päätöstä, että: "Tee päätös niillä tiedoilla jotka sinulla on. Jos tulee myöhemmin uutta tietoa, niin muokkaa ja muuta sitä miten teet päätökset sen jälkeen."

Tällä hetkellä tiedämme että eläimet kärsivät, ne eivät halua kuolla, ne eivät halua että niihin sattuu, ne eivät halua menettää lapsiaan ja olla erossa perheestään, ne eivät halua kuolla tuskaan. Tämä on pohja jolla olen itse päättänyt miksi syön mielummin kasvipohjaisia tuotteita enkä eläinperäisiä.
En halua olla kärsimyksen aiheuttaja. Haluatko sinä?

Lisään tähän loppuun vielä hyviä linkkejä mm. opetusvideoista, infopaketeista, hauskoista sivuista, kehonrakentajista ja treenaajista, reseptisivuja, viitesivuja yms.

Toivottavasti kellään joka otti lukuhaasteen vastaan ei jäänyt paha maku suuhun vaan sai perspektiiviä ja parhaimmassa tapauksessa syyn kokeilla uutta inhimillisempää ja terveellisempää elämäntapaa. Kiitos!XOXO
101 Reasons to Go Vegan
ARFF - Animal Right Foundation of Florida

♥ Vegaaniliitto
Animalia
♥ WWF
♥ Oikeutta eläimille
♥ PETA
♥ Leaping Bunny

♥ Vegaaniliitto- Blogit ja Linkit
♥ Vegaanituotteet
♥ ILMAINEN Kasvissyöjän infopaketti
♥ Vegaanihaaste
♥ Eläintehtaat

♥ Venla Savikuja Fitness
♥ Jim Morris Vegaani Kehonrakentaja
♥ Kat Von D - My response to the "Vegan" controversy
VeganSidekick

♥ Chocochili
♥ Urheilijan Ruokavalio
♥ Ravintoaineet Kalsium
♥ Murheita Maidosta

LifeHair-Beauty
Heluna Shop
Ruohonjuuri Verkkokauppa

2 kommenttia:

  1. Postaus täyttä asiaa yhtä juttua lukuunottamatta: Ei kannata linkittää PETA:a veganismiin ja eläinsuojeluun, se on kamala järjestö joka mm. "pelastaa" kaltoinkohdeltuja eläimiä ja sen jälkeen tappaa ne, kun ei olekaan varaa pitää kaikista huolta. Mainoskampanjat ovat myös hyvin epäfeministisiä. Googlettamalla löytyy lisää tietoa PETA:n toimista. En halua hyökätä, muuten hyvä postaus siis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos palautteesta. :) Hyvä oppia koko ajan uutta, ja tältä maininnalta otan PETA:n toiminnan tutkimisen homman alle ja toivottavasti saan paranneltua tulevia postauksia!

      Poista