torstai 18. helmikuuta 2016

Cats

Hei pitkästä aikaa! Tuli taukoa kirjoittamiseen kuten varmasti huomasitte. Osaksi siksi etten ole oikeen keksinyt mitään kirjoitettavaa, osaksi taas siksi olen ollut todella alakuloisella päällä ja osaksi siksi että olen seitsemän vuoden tauon jälkeen pelannut wowia kuin mielipuoli... Nyt kyllä on tullut siihenkin taukoa. Osien summa tämä elämä.


Mielessäni on satunnaisesti pyörinyt se miten ja mitä kirjoittaisin kissoista, koska puutteet kissojen hoidosta ovat olleet kovasti esillä vapaaehtoistyössäni kodittomien kissojen kanssa. 
Ne ovat olleet kyllä esillä muutenkin. Yksi kuulemistani asioista on että "kissoja ei tarvitse rokottaa". En ymmärrä mistä tälläinen on saanut alkunsa. Kissoilla liikkuu monia sairauksia jotka voidaan välttää oikealla rokotuksella mutta jotkut tarkoituksenmukaisesti jättää tämän tärkeän kissojen terveyden kulmakiven hoitamatta koska "kissat ovat eri asia kuin koira" tai "ei minulla ole rahaa tuollaiseen turhaan". Toisen terveys ei ole koskaan turhuutta, eikä terveyden hoitamatta jättäminen ole vaihtoehto. 

"Kissat pärjäävät itse" ja sitten ne jätetään oman onnensa nojaan asumaan pihalla ja metsästämään itselleen ruokaa. Kissat ovat kotieläimiä, yksilöitä joiden tarpeet tulee ottaa huomioon. Kissojen terveydentila koostuu pääasiassa kolmesta pääkategoriasta: isäntätekijät, ympäristötekijät ja mahdolliset taudinaiheuttajat.
Nämä on helppo jakaa osiin jotta voi ymmärtää jokaisen yksityiskohdan tärkeyden.


Kissan turvallinen asuinympäristö, huolehtiminen, oman kissansa tunteminen (perussairaudet yms.), rokotukset, madotukset, kissan sterilointi tai kastrointi.

Kissojen leikkaus ei aiheuta kissalle kärsimystä, kissan ei _tarvitse_ päästä pukille. Kissa jolle ei haluta pentuja joutuu kärsimään hormooniheittelyistä, vahingon sattuessa raskaana olemisesta ja synnyttämisestä, tai uroskissa joka juoksee vapaana ja käy siittämässä naapureiden kissoja aiheuttaen lisää kodittomien kissojen populaatioita, on mukavampaa niin ihmisille kuin kissoille että kissa saa nauttia rauhallisesta terveellisestä elämästä.

Haluan jakaa tässä kohtaa jonkinlaisen esimerkin kissojen hoidon eriäväisyyksistä koskien omia kissojani. 
Vanhin kissani Niki on 15-vuotias seniori katti. Hän on tuo mustavalkoinen. Niki ei saanut oikeaa terveydenhuoltoa koko hänen vauva-, nuoruus- ja aikuisiällä. Vasta otettuani hänet omiin hoiviini hän on päässyt seniorina kokemaan normaalia kissan elämää. Kovalla alkuhöykytyksellä kuitenkin. 
Luettelen nyt kaikki suurimmat syyt lääkärireissuille viimeisen 4 vuoden aikana jotka olen Nikin kanssa käynyt siksi ettei hänestä pidetty kunnolla huolta aiemmin: Munuaissairauden todennus, lukuisat röntgenit, ultraukset ja verikokeet. Kilpirauhaskasvaimen poisto leikkauksella, virtsakivi ja virtsakiteiden lääkinnällinen hoito, munuaisen vajaatoiminnan lääkinnällinen hoito.  

Tämä kaikki on täydellinen esimerkki siitä kun ei hoida kissan perusterveydenhuoltoa kunnolla (ruokavalio, rokotukset, madotukset, lääkitykset jne.) ja kissa saa kärsiä siitä ikääntyessään.
Nikillä on nyt ruokavaliot munuaisen vajaatoimintaan ja virtsatie ongelmiin, sillä on munuaislääkitys ja virtsakivilääkitys sekä närästyslääkitys, se madotetaan ja käytetään puolen vuoden välein verikokeissa jossa tarkistetaan sairauksien eteneminen. Esimerksiki munuaisten vajaatoiminta on krooninen ja sen etenemistä ei voida muuta kuin hidastaa.Keskimmäinen kissani on kaksivuotias tyttö nimeltä Hildi. Hildi on kokomusta/tummanruskea lukuunottamatta paria valkoista karvaa rintakehässä ja vatsan seudulla. Hildi on steriloitu kissa jolla otetaan ruokavaliossa huomioon vähäkalorisuus eli vähän hiilihydraatteja ruuassa. Hildi myös rokotetaan ja madotetaan terveyden takaamiseksi sekä käytetään lääkärin tarkistuksessa.

Nuorin kissani nimeltä Nefertiti on kohta vuoden ikäinen pentu jolla toteutuu samat asiat kuin Hildillä eli rokotus ja madotus hoidetaan tietyin aikavälein. Nefertitiä ei ole vielä steriloitu mutta se on edessä.

Jokaista kissaani ulkoilutetaan hihnassa ja parveke on turvaverkotettu jotta he voivat viettää siellä aikaa. Kaikki kissat ovat myös sirutettu.

Nämä kaikki kuuluvat jokaisen kissan yksilölliseen terveydenhuoltoon ja jos niistä ei ole valmis pitämään huolta niin kissaa ei kannata hankkia vaan auttaa kodittomia kissoja esimerkiksi vapaaehtoistyöllä tai tukemalla rahallisesti.


Älä hanki kissaa kesäkissaksi, älä hanki kissaa ulkokissaksi joka ei saa kodin turvaa huomaa, älä hanki kissaa koristeeksi tai siksi että "miksi ei".  Kissa on perheenjäsen, se on monella tapaa kuin pieni lapsi ja sen tarpeet tulee huomioida niinkuin minkä tahansa muunkin elävän olennon. Tarkistakaa mitkä ruoka-, kemikaali- ja hajuaineet ovat vaarallisia kissalle. Olkaa tarkkana siitä mitä kasveja teillä on kotona koska jotkut ovat todella myrkyllisiä, varojaa pieniä esineitä ja joulun alla lahjanaruja ettei kissa syö niitä. Tarkkailkaa että kissa syö ruokaa, juo vettä (kissalla pitäisi olla useampia kuppeja raikasta vettä ympäri asuntoa puhtaissa astioissa) ja ulostaa normaalisti. Kissaa ei saa koskaan paastottaa, kissaa ei saa myöskään lihottaa. 
Paljon asiaa, mutta kunhan olet kiinnostunut ja tietoinen kissan hoidosta alkaa asiat hoitua rutiinilla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti